Gebelikte egzersiz yapmanın anne adayına hem fiziksel hem de ruhsal olarak çok yardımı vardır. Bu süreçte değişen hormon dengesi anneyi ruhsal ve bedensel olarak zorlar. Aynı zamanda alınan kilolar, hormanlardan dolayı gevşeyen bağ dokusu, artan abdominal (karın içi) basınç, laksitesi artan vücut eklemleri anneyi bedensel olarak bir takım problemlere iter. Değişen postüre uyum sağlamak ve bu süreci en konforlu ve sağlıklı bir şekilde geçirmek için Koza Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz Merkezinde fizyoterapistiniz ile beraber rahatlıkla çalışabilirsiniz.
Gebelikte Egzersiz Yapmanın Faydaları
*Gebelikte egzersiz yapmak, sık görülen bel-boyun-sırt-pelvis ağrılarıyla mücadele etmede en etkili yöntemdir.
*Pelvik taban kaslarını güçlendirir, idrar kaçırma problemlerinin azaltır.
*Artan abdominal basınç, sıkışan diyafram gibi sebeplerden dolayı oluşan kabızlık, ödem vs gibi sorunların azalmasına yardımcıdır.
*Gebelikte ve doğumda oluşan yırtıklar azalır.
*Doğum sonrası uterus (rahim) daha kolay toparlar.
*İçerdiği nefes egzersizi sayesinde gevşeyen ve uzayan karın kaslarının güçlenmesini ve diastesis rectinin oluşmasını önler. (Diastesis recti; zayıflayıp gerilen karın kaslarını ortada birleştiren bağ dokusunun yırtılmasıyla karakterize ciddi bir kas problemidir…)
*Gece uykuya dalmayı kolaylaştırarak uyku verimliliğini arttırır.
*Cinsel yaşamın doğum sonrası normale dönmesini kolaylaştırır.
*Egzersiz sırasında kişinin zihinsel farkındalığı artar böylece anneye mental olarak da rahatlama sağlar.
Her Anne Adayı Hamilelikte Egzersiz Yapabilir Mi?
Fiziksel ve ruhsal denge için gerekli olan spor, hamilelik döneminde de çok daha fazla önem kazanmaktadır. Anne adayında kalp-damar tıkanıklığı, solunum, tiroit, böbrek, diyabet, yüksek tansiyon ve kansızlıkla ilgili hastalıklar varsa, daha önce düşük yapılmışsa veya şu anki gebelikte düşük ya da erken doğum tehdidi varsa gebenin hekiminine mutklaka danışılmalıdır. Bu konuda kesin kararı verecek olan hekimdir. Koza Sağlıklı Yaşam’da gebeler ile seanslara başlamadan önce mutlaka gebenin takibini yapan doktorundan ‘egzersiz yapmasında sakınca yoktur’ diye yazılı onayı alınır, doktoruyla gerekli görüşmeler yapılır ve kişiye göre egzersiz programı oluşturulduktan sonra çalışmaya başlanılır.
Gebelikte Egzersize Ne Zaman Başlanır?
Hamilelik dönemi için uyarlanmış yoga ve pilates, son yıllarda anne adaylarının en çok tercih ettikleri egzersizlerdir. Vücudu rahatlattığı gibi ruhu da arındıran ,anne adayının bedenini keşfetmesini sağlayan yoga ve pilates için bu konuda uzman ve bilinçli kişilerle çalışmak önemlidir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken hamilelik sürecine uygun yoga ve pilates hareketlerinin yapılmasıdır. Egzersize hekim onay verdiği zaman başlanılabilinir. Genel görüş 3. Aydan sonar başlanılmasıdır.